Back to the future

Een fascinerend re-design van een iconische mid-century stoel vraagt om gedetailleerd bestudeerd te worden.

Een trio robuuste salontafels brengt een tribuut aan de beginjaren van het bedrijf. Een collectie multifunctionele woonaccessoires verwerkt het restafval. Het verleden vormt een bron van inspiratie. Back to the future is een vorm van up-cycling.

De Haus Chair fascineert door het architectonische lijnenspel en zwevende, ronde vormen. Het frame is kaarsrecht afgelijnd en bakent de grensvlakken kubistisch af. Daarbinnen speelt het zitcomfort zich af met zacht gebogen, hellende vlakken. De zitting lijkt vrij boven het frame te zweven. De rugleuning zit ‘amper’ vast aan het frame, hangt deels vrij. Raakvlakken zijn gereduceerd tot raakpunten. Het illusionaire design scheidt en verbindt rechte en ronde vormen, geometrische en ergonomische delen tot een harmonisch geheel. De huidige constructie is gebaseerd op deconstructie.
De Haus Chair is namelijk geënt op de Coventry Cathedral Chair (1962, design Dick Russell). De Britse Studio Claud Christian heeft o.a. het deconstructieve re-design bedacht en het zitcomfort aanzienlijk gecorrigeerd. Wat absoluut behouden is? De rechte contouren waardoor de stoelen altijd naadloos tegen elkaar kunnen staan. Zij aan zij, rug aan rug, rug aan zij.

De Thick Wood salontafels verwijzen naar de eiken meubelen uit de beginjaren van het bedrijf. Toen was het devies hoe dikker het eikenhout, des te beter het meubel. Toen werd er niet op een boom meer of minder gekeken. De Thick Wood tafels zijn een eerbetoon aan die tijd. Vandaar de dikke bladen en de dikke poten. De stijl is aangepast, want het traditionele rustieke is echt niet meer van deze tijd. Het allergrootste verschil met toen is dat nu duurzaamheid meespeelt.
Het groene gedachtegoed heeft verder geresulteerd in de TVO collectie, een tip en ontwerp van Thien Vo. Restafval wordt benut voor massief houten woonaccessoires. De collectie bestaat vooralsnog uit een pennenhouder, een vierkant en een langwerpig dienblad en een fruit-basket. Ze zijn praktisch in gebruik en staan decoratief. Ze vormen een mooi alternatief voor kortingen: een tastbaar object om weg te geven. Een blijvende aanwinst voor het interieur. Een bijzondere herinnering aan de aankoop van die tafel, stoel, kast.

kluskens.nl