Biologische ‘voedsel’ bank

Telkens en telkens weer die duurzaamheid en zijn synoniemen.

Vergroenen is nu eenmaal topprioriteit nummer 1. Het ultieme doel is cradle-to-cradle. Voor de zitmeubelindustrie een praktisch onmogelijke missie. Joe Platt is de uitdaging aangegaan. Missie geslaagd. End-of-life voedt en stimuleert de bank het bodemleven. De gebruikte grondstoffen gaan terug in de grond. De cirkel is rond.

Telkens en telkens weer die duurzaamheid en zijn synoniemen. Vergroenen is nu eenmaal topprioriteit nummer 1. Het ultieme doel is cradle-to-cradle. Voor de zitmeubelindustrie een praktisch onmogelijke missie. Joe Platt is de uitdaging aangegaan. Missie geslaagd. End-of-life voedt en stimuleert de bank het bodemleven. De gebruikte grondstoffen gaan terug in de grond. De cirkel is rond.

Kun je een bank maken zonder milieubelastende grondstoffen? Ja, zelfs van milieu-ontlastende materialen! Ja, dat bewijst Joe Platt met de RETURN-bank — van kurk, schapenwol en hout. Deze grondstoffen zijn 100% natuurlijk EN biologisch afbreekbaar.

De schapenwol is gered van vernietiging. Het is te gek voor woorden, maar dat gebeurt. Schapenwol levert zo weinig op, is voor de fokkers zelfs een kostenpost. Het idyllische beeld van schaapjes in de wei is ruw vestoord; ze staan er voor het vlees. Nu is er de RETURN bank. Die waardeert hun wol als het duurzame alternatief voor de vulling en bekleding van de kussens.

De kurk wordt handmatig geoogst (het ontschorsen van de boom) en in de open lucht gedroogd. Natuurlijker dan dat bestaat niet, toch? Het plastische materiaal kun je door druk en warmte vormgeven. Het bankelement is volledig modulair opgebouwd, zonder draagconstructie. Dat verklaart zijn forse bouw: een trial-and-error hands-on designproces. Dat kurk lichtgewicht is, past perfect bij het modulaire concept. De RETURN werkt integraal volgens het plug-in systeem: denk een grondplaat voor losse bouwstenen, in dit geval poten, rug- en armleuningen. Het vierkante basiselement (93 x 93 cm) geeft een podium aan creatieve vrijheid. Je kunt het uitbouwen met losse bankonderdelen én koppelen aan andere modules. Tweezitter, hoekbank, lounge-fauteuil, tafel erbij. De lichtgewicht elementen zijn gemakkelijk te hanteren en (de)monteren. Onderdelen zijn zo vervangen of nabesteld. Kurk is van nature veerkrachtig, waterafstotend, geluid- en warmte isolerend. Allemaal waardevolle kwaliteiten voor de huidige woninginrichting.

End-of-life geeft RETURN de gebruikte materialen terug aan de natuur, back to basis. Schapenwol en kurk zijn een fijn mulch-materiaal. Kurk kun je ook versnipperen en door de grond mengen, Het maakt de bodem luchtiger en verbetert de vochthuishouding. De gebruikte grondstoffen voeden en verbeteren de grond. RETURN gaat terug naar zijn roots.

Rest die ene uitdaging: hoe de RETURN up-scalen en vermarkten?

Foto’s: Katoo Peeters

studioplatt.com