Scandinavisch? Noors!

Een nieuwe naam op de beurs.

Formfin staat voor Noors lifestyle-design dat zich onderscheidt van de algemeen bekende Scandinavische stijl. Herstofferen van de vastgestoffeerde modellen gebeurt ‘lokaal op afstand’. Het Eco Lighthouse certificaat is een duurzaamheidslabel avant la lettre.

De geschiedenis van Formfin gaat terug naar 1946. Het familiebedrijf is altijd trouw gebleven aan de Noorse lifestyle en design-principes. Een van de uitgangspunten is ‘Made for hygge’: gezelligheid in en rondom het huis. ‘Noren brengen gemiddeld 4 uur per dag thuis op een bank/fauteuil door. Dat betekent 28 uur per week.’ Dan wil je toch comfortabel zitten. Daarom hebben de fauteuils en banken een iets volumineuzere, meer ergonomisch gevormde zitting dan gebruikelijk in het Scandinavische design.

De collectie bestaat uit iconische klassiekers, re-designs en originele ontwerpen. Formfin werkt met een in-house designteam, gevestigde namen en jong, aanstormend talent. ‘Die mix levert een interessante wisselwerking op. Grenzen worden verlegd met alternatieve oplossingen (materialen, vormen, enz.).’

Neem de outdoor-collectie. Ook hier maakt het zitcomfort het verschil: in de kussens geen waterdoorlatend DryFeel schuim, maar een waterproof, ademende bekleding (Sympatex). Het kussen kan inzakken en weer opveren, precies zoals bij indoor banken. Sympatex is populair in de high-end outdoorindustrie door zijn weersbestendige kwaliteiten en milieuvriendelijke productiemethoden.

Dat past precies in het straatje van Formfin en de Noorse Eco-Lighthouse normering. Zij is ruim dertig jaar geleden in het leven geroepen, dus ruim voordat duurzaamheid wereldwijd een hot issue werd. Het respect voor de natuur zit in de volksaard, tekent het land en het bedrijf. Vandaar het gebruik van lokale en duurzame materialen, tijdloze vormen en kleuren. Alles om het zitmeubel generaties lang te laten meegaan.

Herstofferen hoort erbij maar ligt in zo’n uitgestrekt land als Noorwegen niet voor de hand. Denk aan de logistiek, de transportkosten. De oplossing? Formfin verstuurt de uitgeknipte stofdelen naar de klant (consument). Een lokale stoffeerder hoeft het model enkel te bekleden. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt! Wat binnen Noorwegen kan, kan ook in het buitenland. Vandaar de specificatie ‘lokaal op afstand’ herstofferen. Zo’n oplossing verdient navolging!

formfin.no/en