Work in progress

Een reis door de wereld en in de tijd.

Het design is geïnspireerd door de traditionele Japanse architectuur, het notenhout grijpt terug naar het mid-20th century modernism, de dimensies zijn afgemeten naar de Europese huizenmarkt. Dat is Aiku, het recente woonprogramma van &dez.

Aiku betekent langdurige liefde, passie ─ zelfs onsterfelijkheid in de taal van de Yorùbá (een West-Afrikaanse etnische bevolking). De naam zinspeelt op de ontwikkeling van het programma. Aiku is een work in progress, het programma zal regelmatig aangevuld worden met nieuwe meubelstukken. Het begin is er.

Het rasterpatroon op de kasten refereert aan de traditionele Shoji schuifdeuren en screens. Dit stijlelement was meteen de grootste uitdaging: hoe voorkom je dat draaideuren en lades het lijnenpatroon onderbreken? Door de deuren en lades te verzinken in het korpus tussen het latwerk. De kastpanelen en de latten liggen op dezelfde kruislingse lijnen.

De bijbehorende tafels vormen de organische tegenpool. Hun afmetingen zijn aangepast aan het smaller-living fenomeen en het thuis-tafelen met vrienden en familie. De druppelvormig eettafel is 240 cm lang en slechts 110 cm op zijn breedst. De drie poten bieden maximale vrijheid om willekeurig waar te gaan zitten. Hetzelfde geldt voor ronde tafels: iemand meer of minder kan altijd. Even opschuiven en het past.

Bij elkaar vormen de tafels en kasten een uitgebalanceerd geheel. De keuze voor walnut is ingegeven door het tijdloze, warme karakter van dit hout. Het past perfect in de geest van de huidige tijd. Thuis is een gevoel: geborgenheid, veiligheid, zekerheid. Kil en hard is uit, knus en soft is in.

andez.be