Constructieve vrijheid
Een wiskundeknobbel hebben én een creatieve geest zijn is géén contradictio in terminus.
Miguel Vanwetter (*2000) is gediplomeerd ingenieur-architect en meubeldesigner in spé. De dynamiek tussen beide disciplines resulteert in experimentele constructies. Hoe en waar ga je het meubel hier en nu toepassen?
Miguel is geobsedeerd door de natuur en de architectuur. Je ziet dat terug in de constructies en de materialen van zijn ontwerpen zoals het Slide rek. Hij volgt omgekeerde denkpistes bij het designproces. Het uitgangspunt is de vrijheid van de gebruiker in de ruimte en in de tijd. Hij wil hem bevrijden van beperkende keuzes. Denk aan het gestandaardiseerde aanbod op de markt. Denk aan ‘eens gekozen, blijft gekozen’, zelfs in het geval van maatwerk. Daarna staat het meubel vast.
Daarentegen kun je Slide aan je situatie en ruimte aanpassen. Kortom: veranderen. De kern van het ontwerp is de verpakte constructie: houten planken zitten in een aluminium omhulsel en lopen op een nylon geleider. Hierdoor kun je ze lateraal verschuiven, meer of minder onder het aluminium tevoorschijn halen. Het rek kun je simpelweg plank voor plank verbreden of terug versmallen. De schuifconstructie omzeilt de vaste maatvoering, Dat maakt Slide levensloopbestendig dus duurzaam.
Naar verwachting is het rek een vrijstaand en demonteerbaar meubel. De planken iets hoger of lager? Onderdelen vervangen? Het rek midden in de ruimte of tegen een muur plaatsen? (Intern) verhuizen of buiten gebruik tijdelijk opbergen? Je kunt er alle kanten mee uit, naar hartenlust experimenteren.
Zo uitgekiend de constructie is, zo aansprekend de vormen en materialen zijn. De kruisbestuiving tussen rationele en gevoelsmatige creativiteit is Miguel ten voeten uit.