(Im)materiële verbindingen
Yes! Hebbes! Dat is nou precies wat ik zocht.
Deze krukjes staan voor dat euforische gevoel. Eureka! Zo zit dat ─ in elkaar, aan elkaar, met elkaar. Theatraal uitgedrukt, ga je eventjes Archimedes achterna. Je (onder)zoekt en vindt. Het puzzelen met de krukjes kan verrassend uitpakken. Eureka speelt met de ambiguïteit van (im)materiële verbindingen: van constructief tot communicatief.
Eureka is een ontwerp van Nonah Wouters. Het ontwerp spreekt voor zichzelf: zien is weten en doen. Je gaat interactief aan de slag met de krukjes. Er ontstaat een band tussen het meubelstuk en de gebruiker.
Het design mag basic overkomen, de constructie is een toonbeeld van traditioneel vakmanschap. De krukjes zitten met pen – gat verbindingen in elkaar en met zwaluwstaartverbindingen aan elkaar. Je kunt ze in alle richtingen samenvoegen: zij aan zij, haaks op elkaar tot een eindeloze bank. Een speciaal hoekelement maakt allerlei verbindingen mogelijk. Hoe wil je zitten, de ruimte benutten? Bij nader inzien kun je de krukjes ook stapelen tot nachttafeltje en boekenkast. Eureka!
De ambachtelijke invalshoek pakt op meerdere vlakken bijzonder uit. Ieder krukje is uit één plank hout in verstek verzaagd. Dus is houtafval geminimaliseerd. Dus lopen nerftekeningen zonder onderbrekingen door, dwars over alle verbindingen heen. Zet je meerdere exemplaren op een rij, dan loopt het natuurlijke dessin ‘eindeloos’ door. Ambacht, duurzaamheid en esthetiek gaan hand in hand.
Vandaar de keuze voor grenenhout met zijn expressieve karakter, de gevlamde tekeningen, de knoesten en kleurschakeringen. Na verloop van tijd zie je het hout levendiger worden. Plus, grenenhout is duurzaam en betaalbaar. Later heeft Nonah in een bouwmarkt Fraké ontdekt: een exotische houtsoort uit West-Afrika. Het natuurlijke dessin bestaat uit rechte tot golvende houtnerven. Het Fraké vertoont hier en daar harsnesten. Om die natuurlijke imperfecties te denigreren tot schoonheidsfoutjes? Ze versterken juist het decoratieve karakter, de tactiele sensatie, de verbinding met het krukje! Zien is voelen en DOEN.