Filosofisch design

Storytelling geeft het design diepgang en emotionele meerwaarde.

Hoe is het idee ontstaan? Waarom die materialen? Hoe komt een vulkaan op IJsland in een Belgisch designverhaal terecht? Waarom die flashback naar de 12e eeuw? Lees hier het verhaal van de Katla: hoe een mythe is gematerialiseerd tot een windlicht.

Katla is een ontwerp van Gilles Knaepen voor Dôme Deco. Hij heeft een uitgesproken visie op design: bescheidenheid siert het product. Dat komt neer op minimalistische vormen, Ingetogen kleuren, tijdloze materialen. Het product wordt fascinerend door het achtergrondverhaal. Dan ontdek je de meerwaarde: de filosofische bespiegelingen over het design(proces), de persoonlijke passies en ervaringen. Het overkoepelende thema belicht hoe een dualistisch perspectief naar een harmonische eenheid leidt. Een plus een is drie.

Het windlicht neemt je mee naar het mysterieuze IJsland en de actieve Katla vulkaan. Haar uitbarstingen worden toegeschreven aan de kwade geest van een vrouw uit de 12e eeuw. In het kort: Katla bezat een magische broek of was het een riem? Hiermee kon ze bliksemsnel rennen. Toen werd de broek/riem gestolen. Katla spoorde de dief op en in een vlaag van woede, verdronk hem in een vat. Ze trok de broek aan, ging op de vlucht en verdween spoorloos. Volgens de overlevering, in een spleet in de gletsjer. Als de Katla vulkaan lava en vuur uitspuwt, doet deze mythe weer de ronde. De vulkaanuitbarsting is een woede-uitbarsting.

Dit verhaal stelt de Katla hurricane in een ander licht. De ronde metaalstructuur verwijst naar het gebergte, het opengelaten gedeelte naar de spleet in de gletsjer. Eenmaal aan de top, brandt het kaarslicht in een cilinder (aan de bovenkant open). Dit alles symboliseert de vulkaanuitbarsting, het vuur, de krater, zelfs de caldeira (een deels ingestorte krater). De metaalstructuur omsluit de glazen cilinder namelijk met een niveauverschil. Via dezelfde vulkaan kun je de materialen verklaren. Glas, ijs, metaal, koud, vuur, … Niets is willekeurig.

De Katla bestaat in 3 maten en 2 tinten voor het metaal en glas. Je kunt er kaarsen in zetten – en een bloemstuk. Zelfs dat hint op de vulkaan: groen (een varen) is het eerste teken van nieuw leven op afgekoelde lava.

domedeco.com