Recto Verso

Edo is een stoel met ongekende, verborgen kwaliteiten. De innovaties hebben betrekking op de Japanse vormentaal, de kind- en gebruiksvriendelijkheid, het vakmanschap en de logistieke winst.

De primaire innovatie van Edo zit ‘m in de recto-verso zitting. Aan de ene kant is hij van hout, aan de andere kant gestoffeerd. Al naar gelang de situatie, leg je de ene of de andere kant in het zicht. Komen er (klein)kinderen in huis? Vlug de houten zitting naar de bovenkant draaien. Dat is wel zo hygiënisch. Vieze vingertjes op hout heb je zo weggepoetst. Een diner met volwassenen? Dan zit de gestoffeerde zitting lekkerder.

Het concept van de keerbare zitting ging gepaard met de nodige technische uitdagingen. De constructie is zo doordacht dat beide kanten van de zitting esthetisch gelijkwaardig zijn. De gestoffeerde zitting ligt omsloten in een houten ring, met een minieme tussenruimte. Aan de keerzijde heb je een houten vlak met rondom een fijne groef. De tussenruimte respectievelijk groef houdt de zitting op zijn plaats.

De stoelconstructie grijpt namelijk maximaal terug op traditionele groef-tandverbindingen: voor het houvast van de zitting, voor de bocht tussen de arm en de poot en voor de montage van de ruggensteun aan het frame. Metalen beslag blijft beperkt tot vier steunprofielen en hun vier schroefjes.

Een bijkomend voordeel van de keerbare zitting? Laat je de zitting eruit, dan passen er twee stoelen in één doos. Tel uit je logistieke winst!

Edo is een ontwerp van Axel Enthoven voor de Tooon-collectie van Toon de Somer.

https://www.desomer.be