Meubelbeurs Brussel

Ongekend animo voor de BALTHAZARS

Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt.

Zo veel exposanten die wilden meedingen naar een Balthazar, zelfs met meer dan één model. Stel je voor: 110 ingezonden producten, waarvan 65 van buitenlandse exposanten. Dat is echt representatief voor het aanbod op de beurs. Daarom waren er ook zo veel nieuwe namen, naast de firma’s die ieder jaar trouw meedingen. Dat maakte de competitie er alleen maar spannender op.

Kortom, de inzendingen waren nog nooit zo talrijk, gediversifieerd en internationaal. De jury stond voor een ongekende uitdaging: hoe een keuze maken? De jury bestond dit jaar deels uit vertrouwde gezichten, deels uit nieuwe namen.

Marie-Anne Desiere, de managing partner van communicatiebureau Modulo uit Gent. Samen met haar team staat zij al jaren in voor de communicatie van de Meubelbeurs Brussel en o.a. de styling van de Brussels Furniture afFair BLOG.

Veerle Windels is al jarenlang werkzaam als journaliste en inspirational keynote speaker. Ze is gek op mode, design en architectuur, maar kijkt het liefst achter de schermen. Ze doet dat de voorbije jaren ook als creative consultant voor het Belgische vakblad Meubihome.

Hans Le Compte is architect (Hoger Sint-Lucasinstituut te Brussel) en realiseert projecten in een grote verscheidenheid van context en schaal. Sinds 1988 is hij docent aan de hogeschool te Mechelen (heden Thomas More) en in 1999 startte hij als opleidingscoördinator de voortgezette opleiding meubelontwerp (aka VOMO).

Frances van der Steen is al jarenlang bekend als freelance vakjournalist en colomnist over de meubelsector en wordt steeds vaker ingeschakeld als copywriter voor meubelfabrikanten en retailers. Zij heeft o.a. alle jaren BE Magazine geschreven en schrijft nu de Brussels Furniture afFair BLOG.

Na twee dagen de inzendingen bekijken, na bijna vier uur delibereren, veel wikken en wegen, zijn ze tot een weloverwogen besluit gekomen voor de vier Balthazars:

• Best of Belgium
• Best International
• Love at First Sight
• Innovation

Nieuw dit jaar is de toekenning van een Magnum voor een veelbelovend designtalent uit de Design Street. De studenten van Thomas More en Luca en de jonge designers stonden gepresenteerd in hal 3.

Best of Belgium winner

mobitec – Blossom

Wat een tafel, wat een constructie, wat een manier van hergebruik. De kolompoot opent zich als de kelk van een ontluikend tulp. Het blad ligt op de toppen van de twee blaadjes. Het is de moeite waard om even door de knieën te gaan.

Dan zie je hoe subliem ze gefineerd zijn, in twee richtingen. Hun inwendige constructie blijft geheim. Het tafelblad is gefineerd met brede lamellen in een mozaïek-/patchwork patroon. Dat is zo minutieus uitgekiend, dat er geen restafval overblijft. Ga je voor de uittrektafel, dan kun je losse tussenbladen veilig opbergen in een bijzondere, beschermende draagtas. Hoezo bijzonder? Omdat de materialen uit de slapende voorraad komen, zoals stoffen die al jaren uit collectie zijn. Dat past perfect in de duurzaamheidsgedachte!

 

Best of Belgium

laureates

Theuns – Napoli

MichelDenolf – Ritmo

Best International winner

KLER -Cheers

Wat een metamorfose. Wat een stoere bank! Zit ik inderdaad bij de goede firma? Ja, ja, dat klopt! Met deze bank zet je een statement neer.

De essentie van deze nieuwe designlijn is een geraffineerd minimalisme, gebaseerd op twee goniometrische basisvormen. De cilinder voor de armen en de kubus voor de zitting. Hoe simpel en toch zacht kunnen die zijn? Je voelt je geborgen, krijgt een gevoel van ontspanning, ultieme rust. Het model straalt een en al zachtheid of comfort uit. Het resultaat mag gezien worden. Ga zitten en geniet.

Best International

laureates

Cacio – Woodland

EgoItaliano – Pongo

Innovation winner

SOFAR -so far so good

So far, so good, so THE best for our future. Een circulair bank-concept met een service-model en take-back systeem. De bank die je hele leven met je meegroeit of inkrimpt.

De basis kun je altijd omruilen of inwisselen voor een groter of kleiner formaat. De kussens werken volgens een ‘plug and sit’ systeem. De bank die bewust gebruikt maakt van mono-materialen. De kussens zijn bekleed met afritsbare hoezen bijvoorbeeld 100% pre-washed linnens. Vuil? Hup, in de wasmachine. Het kleurtje beu? De oude inleveren voor nieuwe hoezen. Het interieur bestaat uit cradle-to-cradle pocketveren: de zakjes zijn namelijk niet verlijmd maar punt gelast. Overigens ligt ‘the end of life’ van deze bank heel ver weg….

Innovation

Laureates

Topstar – Outdoor stoel

Toon de Somer – Edo

Love at First Sight winner

THE BEDS – Pola

Je ziet het en wil het spontaan van dichterbij bekijken, eigenlijk in close-up bestuderen, van top tot teen aanraken. Hoe kunstig kan hout bewerkt worden? Hoe intrigerend en imponerend kan vakmanschap zijn.

Alles draait om de rondhouten stijlen. Ze lopen volledig door, dragen de kasten en het bed. Ze beginnen als poot en eindigen in het bovenblad van de kasten. Dat is precisiewerk! Hier herken je het oog van de meubelvakman. Bij het bed flankeren de stijlen het hoofdbord. En dan dat nachttafeltje? Je tilt het op en dan…. Sta je met een tafeltje voor ontbijt op bed in je handen! Wat een geweldige feel-good vondst! Overigens wordt dit ontwerp doorgetrokken naar alle soorten meubilair, voor de slaap- en woonkamer.

Love at First Sight

Laureates

Passe Partout – Plectrum

Kler – Emotion

Best of Design Street-Academy winner

Boukje Adriaensen – Lili

Volwassenen vinden het bijzonder, zo mooi vormgegeven, als een sierlijk object. Maar wat moet je ermee? Laat dat maar aan de kids over.

Die lopen er meteen mee weg! Kantelen, draaien, schuiven, erin kruipen, wiebelen. Hoe kom je op het idee? Eigenlijk simpel: je verplaatst je in de leefwereld van een kind. Sterker nog, je neemt een kind, kijkt hoe de ukkepuk zijn gang gaat. Hoe hij naar hartenlust een eigen fantasiewereld creëert. Dat past helemaal in de Montessori-filosofie. Dit kindermeubilair siert ieder interieur, doe je echt niet weg. Het opgroeiende kind weet er altijd, ook later wel raad mee. Dit doe je nooit meer weg.