Dat was de beurs! En hoe!

De Meubelbeurs Brussel 2023 zit erop.

Hoe was de beurs? We kunnen met een tevreden gevoel terugblikken. De algemene stemming was positief, ondanks de vele uitdagingen van deze tijd. Je zou kunnen spreken van een realistisch optimisme.

Uit onze gesprekken met de exposanten blijkt dat de overgrote meerderheid tevreden was: over de opkomst, over de (nieuwe) contacten, de zakelijke resultaten. Ze waren ook te spreken over de sfeer op de beurs, de ambiance, de uitstraling. Met gepaste trots mogen we zeggen dat Brussel zijn reputatie weer heeft waargemaakt.

Het realistisch optimisme blijkt met name uit de ontwikkelingen van het aanbod. Meubels balanceren op de grens tussen een functionele en esthetische vormgeving, tussen de economische realiteit en individuele wensen. Je ziet dat de branche maatwerk tot norm stelt. Je ziet dat de exposanten meer en meer aandacht aan de tactiele en visuele dimensies besteden. Je merkt de heropleving van het vakmanschap. Meer en meer fabrikanten maken gebruik van traditionele technieken om een verrassende USP te creëren – ook voor moderne collecties. Ambachtelijke details plaatsen het meubel op een hoger niveau, weg van de massaproductie. Idem dito voor de toepassing van ‘design for disassembly’. De afstand tussen ‘wegwerp’ en ‘duurzaam’ wordt groter en groter.

Vandaar het toepasselijke ‘The Future is Furnature’ thema van de beurs. Meteen bij binnenkomst kwam je in een wonderlijk natuurlandschap terecht. Verderop kon je je licht opsteken bij eco-cases en luisteren naar eco-stories. Welke duurzame initiatieven bestaan er? Hoe werkt verduurzaming in de praktijk? In de passages tussen de hallen kon je je laten inspireren door de algemene interieurtrends ─ en hoe je die concreet terugvindt op de beurs, bij de exposanten. Bij de Trendwolves en de Design Academies kon je zien en horen wat er bij de jonge garde speelt en leeft. Hun visies werken verhelderend tot soms confronterend.

Onze tijd vraagt om een realistisch optimistische mindset. Samen gaan we voor een hoopvolle toekomst.

De data van de Meubelbeurs 2024 zijn: 3-6 november 2024

AFTERMOVIE MEUBELBEURS 2023