NO MORE!

De andere kant van de Design Academie Street was ingericht door de studenten van Thomas More.

Je zou de voorgestelde projecten kunnen samenvatten onder de noemer ‘No More’: No More waste, No More fast furniture! De studenten presenteerden een inspirerend portfolio hoe restafval te voorkomen en/of te gebruiken, hoe de levensduur van meubels te verlengen.

Neem het Ficci concept van Bent Fierens: één solide koppelstuk, oftewel bouwsteen, voor de complete montage van het meubel. Met het kruisvormige element pin je de KD-onderdelen aan elkaar, met één bout zet je de constructie vast. Dat ene koppelstuk kun je gebruiken voor de poten én de rugleuning én de zitting én noem maar op. Je kunt er een bank, stoel of kruk mee bouwen, die later ombouwen tot andere configuraties. Van twee stoelen kun je weer een bank en krukje maken. Een kapot onderdeel vervangen is zo gebeurd. Die ene bouwsteen legt het fundament voor levensloopbestendig meubeldesign. Weggooien is geen optie, ombouwen en repareren WEL!

Ook Nonah Wouters biedt met Parasit een circulair, langlopend alternatief: lounge-chair is bureau is boekenrek. Het textiel rol je zo op of uit. Het KD-concept kun je overal inzetten, neerzetten en mee naar toe nemen.

Tom de Koninck tackelt met Rover® het probleem van de industriële afvalberg. Hoezo restafval? Wat kun je daar nog mee? Daarvoor heeft hij de lokale productiebedrijven langs de rivier de Dender afgestruind. Zijn motto: Overschot (wordt) Onderschat. Deze ‘rooftocht’ naar restmaterialen is het uitgangspunt voor het ontwerpproces. Dat is de omgekeerde (design)wereld: eerst is er het materiaal, daaruit volgt een ontwerpidee. De stoelen zijn gemaakt van gelaserde metaalplaten, het restafval van het machinebouwbedrijf Gilbos (Aalst). Oude lattenbodems, de gekrulde draairesten van metaalbewerking, stansresten bij de productie van rubbersluitingen voor spuitbussen, … ‘Rover® poogt om circulair design verder te brengen dan anekdotische one-offs.‘

Er was nog zoveel meer de bewonderen bij het aanstormend designtalent. Kortom: een must-see voor de meubelindustrie.

Alle foto’s zijn gemaakt door Katoo Peters.

https://thomasmore.be/
https://www.r-o-v-e-r.com/