Metamorfoses

Het mysterieuze standconcept in Brussel draaide om het thema ‘Rationeel & Irrationeel’.

Een andere finish en het design ondergaat een complete metamorfose, visueel en gevoelsmatig. Dat was en is de boodschap van Metoda. Daarom stond ieder designstuk in twee beeldbepalende finishes, in contrasterende interieurs gepresenteerd.

Metoda is een high-end designlabel uit Kroatië, met tafels, stoelen en ladekasten. Het uitgangspunt is altijd hout en metaal, het eindproduct kan alle kanten uitgaan. Wat het ‘Rationeel & Irrationeel’ concept precies betekent?

Rationeel verwijst naar de essentie van ieder ontwerp. Het design benadrukt de natuurlijke esthetiek en de kwaliteit van het eikenhout. De tekeningen en patronen die door de tijd ontstaan, gegroeid zijn.

Irrationeel verwijst naar het eindproduct: de finish is een kwestie van gevoel, persoonlijke smaak, creativiteit. De afwerking heeft een enorme impact op het design. Hoe interpreteer je het initiële ontwerp? Wil je het natuurlijke karakter benadrukken of een kleurrijk statement maken? Hou je van neutraal en simpel, of levendig en opvallend? Vandaar de twee looks per ontwerp op de stand.

Voor het originele, pluriforme design tekenen Kroatische designers zoals Grupa, Numen/ForUse en Neisako. Ieder van hen heeft een eigen signatuur, drukt een stempel op het label.

Het Dimensia wandrek van Mladen Orešić is geïnspireerd door natuurlijke vormen (denk kiezelstenen) en ritmes. De afgeronde planken zijn enerzijds verbonden door een visueel sterk volume. Deze robuuste toren (met opbergruimte) doorklieft als het ware de planken. Anderzijds worden zij lichtjes gedragen door een ragfijne, metalen staander. Deze constructie van tegenstellingen versterkt het luchtige, transparante beeld van zwevende planken.

Het Potka dressoir van Neisako werkt ook met ronde, maar gesloten vormen. De ovale schuifdeurkast is omringd door een vlechtwerk van houten latjes en textiel. Hier speelt het contrast en de dynamiek van materialen, kleuren, horizontale en verticale patronen.

Zo vertelt iedere stoel, tafel en kast een ander verhaal.

https://www.metoda.eu