Vrije dynamiek

Organisch kan op meerdere manieren vorm krijgen, van sophisticated tot robuust.

Kluskens verrast deze beurs met de twee tegenpolen: minimal design versus neo-rustiek. Hiermee etaleert deze meubelmakerij de uiterste kanten van zijn kunnen.

Door de jaren heen werd het design steeds minimalistischer en inventiever. Daarmee is Kluskens tweemaal met een Balthazar Award onderscheiden en meerdere keren genomineerd. De nieuwste creatie is de Organic tafel in massief eiken- of notenhout. Het onderstel bestaat uit twee tegengestelde elementen. Aan de ene kant een langgerekte, ovale poot; aan de andere kant een ranke, gebogen wang. Beide zijn massief ─ met ruimte voor de werking van het hout. (Hoe precies blijft een vraag.) Het blad heeft een atypische vorm, zonder duidelijk afgebakende zitplaatsen. Een stoel kun je overal aanschuiven, hier of daar maakt niet uit. Er ontstaat een nieuwe, vrije dynamiek aan tafel. Er is geen sprake meer van ‘een hoofd’ aan de tafel. Iedereen zit gelijkwaardig. Dat maakt de Organic een op en top democratisch tafelmodel. Het blad is met een softe rand afgewerkt, met een hoge aaibaarheidsfactor. Je gaat de afronding vanzelf aftasten, blijft onbewust voelen.

Door de jaren heen is het zware meubel min of meer op de achtergrond geschoven. Tijd om daarmee weer eens aan de slag te gaan. De salontafel Wild Spirit is getekend door een vrij grillige belijning en zware, massieve volumes. Hij straalt een en al oerkracht uit, als een ode aan de natuur. Ondanks dit wilde, stoere beeld, komt het model ook vrij zacht over. Het blad slingert vrij soepeltjes door de ruimte, als glooiende heuvels of een meanderende rivier in een landschap. De tafel doorbreekt het strakke, rechtlijnige interieur. Hij creëert een nieuwe dynamiek in de zitruimte, levendig, speels. Je kunt hem bijvoorbeeld combineren met andere salontafels, zoals de ronde Thick-Wood.

Beide modellen zijn leverbaar in diverse standaardmaten en op maat. Daarbij komt nog de ruime keuze in houtsoorten, bewerkingen en afwerkingen. Een van de nieuwste opties is geborsteld eikenhout in de matte, vintage Cervo Brown finish. You name it, Kluskens makes it.

kluskens.nl