Modulair (kaars)licht

Ben je ook langs de Design Academies in Square gewandeld?

Geweldig wat je daar te zien en te horen kreeg! De nieuwe generatie designers bruist van creativiteit. De ene kant was ingericht door de studenten van LUCA school of arts. Om hier alle projecten te beschrijven gaat helaas te ver. We hebben een coherente selectie gemaakt: modulaire concepten voor (kaars)licht.

Lio Merckx heeft de Modul kandelaar bedacht. Het modulaire systeem werkt met slechts drie bouwstenen: een twee- en driepotige staander en een cilindrische kaarshouder annex verbindingselement. Hiermee schroef je de staanders aan en op elkaar. Het bouwen kan beginnen. Een kandelaar voor één kaars, een ellenlange of metershoge configuratie, een compacte of monumentale kroonluchter… Je bouwt je kandelaar zo op en om. Geef je een diner? Dan splits je de hoge kandelaar op in individuele kaarshouders die je verspreid over de tafel neerzet. Gasten weg? Dan maak je er weer iets anders van. De Modul is gemaakt van inox. Slim bedacht: de schroefdraad binnenin het cilinderelement. Hierdoor draai je iedere kaars muurvast.

Gianmarco Gascello heeft de Photoncast-lamp uitgevonden. Het modulaire concept draait om het personaliseren van de lamp én de lichtstralen. De basis is een staande KD-lamp: twee halfronde, aluminium vleugels zijn omcirkeld door een vierdelige kunststof koker. Met deze zes elementen bouw je hem op. De lamp bestaat dus uit vier cirkelsegmenten ─ ieder met afzonderlijke verlichting. De vier LED-strips werken onafhankelijk van elkaar. Je kunt het licht gericht, per segment laten schijnen. Wil je slechts voor een kwart of rondom licht? Dat alleen al is een essentieel verschil met conventionele lampen. Verder kun je het formaat aanpassen. De basislamp bestaat in twee hoogtes (48 en 96 cm) die je modulair kunt verlagen of verhogen. Maar waar die naam vandaan komt? Photon (foton) is het kleinste lichtdeeltje; cast (werpen, verdelen) verwijst naar de gerichte lichtval. Dat verklaart alles.

fotos:  © Amber Vanbossel.

Lio Merckx
ocdesign.studio