Terugblik naar de Brussels Balthazar Awards 2023

Best of Belgium

Het Belgisch meubel draagt al langer het label van kwaliteitsmeubel, maar sinds enkele jaren valt niet te ontkennen dat fraaie designs steeds meer plaats innemen in het Belgische meubellandschap.

Een evolutie die zowel bij nieuwe spelers als bij ervaren exposanten opvalt. Zo zette Saunaco in 2017 bijvoorbeeld een samenwerking op met Studio Segers, waar het resultaat van mag gezien worden. Meer zelfs, onze jury plaatste het model Ron nog extra in de kijker door Saunaco te verkiezen als winnaar van de Brussels Balthazar Award ‘Best of Belgium’. Daarnaast vielen ook Robu (met het model Taku) en Passe Partout (met het Bahia) in de prijzen als genomineerden binnen deze categorie. Niet toevallig worden ook deze collecties getypeerd door het gebruik van fijne lijnen die resulteren in knappe designs.

 

Best Innovation

De award ‘Best Innovation’ is de kans bij uitstek om nieuwe ideeën en technieken te koppelen aan de creatie van meubelen.

Wanneer de winnaar zoals vorig jaar nieuwe technieken combineert met delicate lijnen, is het voor de jury altijd iets makkelijker om tot een consensus te komen. Het model Sento van Theuns was hier een goed voorbeeld van. De ene geraakte gecharmeerd door de vormgeving, terwijl de andere met verbazing probeerde te begrijpen op welke manier die vorm nu net tot stand kwam. Wie daarnaast ook in de prijzen viel waren de exposanten Herleven en Ecolife. De eerste met het model Wave, een heuse innovatie op vlak van recyclage, de tweede met het bed ‘Agave’, vervaardigd uit 100% natuurlijke materialen. Dat een meerderheid van de innovaties als doel hadden om bij te dragen aan een ecologisch verantwoord productieproces mag geen toeval zijn. The Future is namelijk FURnature, luidde de slogan van de Meubelbeurs.

Coup de Coeur

Ieder jaar is het weer uitkijken naar welke meubelen het hart van de jury sneller doen kloppen.

Wat deze award zo uitzonderlijk maakt is dat er geen criteria aan verbonden zijn. Kiest de jury voor esthetiek, techniek, innovatie of toekomstvisie? De keuze staat vrij, wat de verassing des te groter maakt. Dit jaar werd die keuze duidelijk beïnvloed door esthetiek. Het model Abbracci van Max Divani is namelijk een schoolvoorbeeld van tijdloos Italiaans design. Maar dan met de nodige dosis aan originaliteit ook, want de zetel bestaat uit twee elementen die zowel afzonderlijk als in één geheel worden gepresenteerd. De twee genomineerden binnen deze categorie waren exposanten Dienne met het model Petra en De Toekomst met het model Kelp.

Best International

Brussel evolueerde doorheen de jaren steeds meer naar een internationaal (Europees) meubelevent, wat we weerspiegeld zien in het bezoekersprofiel zowel als in het gepresenteerde aanbod.

Trouwe exposanten Poldem (model Dixon) en Himolla (Modell 1462) waren dit jaar de ‘runner ups’ voor de award ‘Best International’, daar waar het hoogste schavot van het podium ingenomen werd door fabrikant Innovation Living, die zich bij z’n eerste deelname al verzekerde van de hoofdprijs met het elegante en functionele dagbed Nolis.

Young Designer

Voor het tweede jaar op rij organiseerde de Meubelbeurs Brussel een award voor de beste ‘Young Designer’ uit het concept ‘Design Academy’.

Design Academy kwam aan het licht toen voor Brussel duidelijk werd dat de voordelen van een samenwerking tussen designer, fabrikant én retailer best wat meer ter kennis mochten gebracht worden. Met de award voor beste jong talent wil Brussel enerzijds een kans bieden aan opkomend talent om in contact te treden met alle spelers uit de meubelbranche en hen hun realisaties voor te stellen, anderzijds krijgen gevestigde waarden uit de sector de kans om te delen in het enthousiasme, de ideeën en de nieuwe kijk van dit jong geweld. Dit jaar won het model Vlak van designer Caroline Van Hoeck, studente aan de Thomas More-hogeschool. De naam ‘Vlak’ refereert naar geometrische vormen en platen. Alle vormen komen namelijk uit één vlakke plaat. Van Hoeck’s ontwerpen bestaan uit een mix van ruiten, zes- en rechthoeken. De mogelijkheden lijken eindeloos, wat ons dan ook doet hopen dat de huidige collectie, bestaand uit een tafel en stoelen, een vervolg krijgt. Winnares : Caroline Van Hoeck (model Vlak)