Gracieus meesterwerk

Ballerina vat in één woord samen wat deze tafel allemaal impliceert.

Een elegante verschijning, gestroomlijnde overgangen, een harmonieuze choreografie in de ruimte. Deze tafel voldoet aan het adagium “oefening (i.c. vakmanschap) baart kunst”.

Het ambachtelijke meubelvakmanschap van Kluskens was een eyeopener voor designer Roel Vandebeek. Dat gaf een boost aan het creatieve proces. Van de tekentafel naar de materiële tafel, het kan! De Ballerina tafel ‘danst’ op sierlijke poten. De ‘spitse’ tippen verbreden in één gestroomlijnde beweging richting het blad, eindigen zelfs vlak verzonken in het blad. Daarin herken je de hand van de meester, de meubelvakman pur sang. Hoezo? Omdat het massieve, eiken tafelblad vanuit het midden naar de randen toe geleidelijk verjongt, van vier naar twee cm. Dan nog weet Kluskens de poten naadloos in het blad te verzinken. Dat is millimeterwerk!

De bladvorm houdt het midden tussen geometrische en organische contouren. De corrigeerde ovaal is aan de korte zijdes breed genoeg voor een volwaardige zitplaats.

Staat Ballerina in de ruimte, dan zet ze je waarschijnlijk op het verkeerde been. Haar formaat, zelfs van 300 x 100 cm, staat lichter en luchtiger dan verwacht. En omgekeerd, blijkt de tafel groter dan je in eerste instantie dacht. Dat is precies de bedoeling. “Een tafel is de organisator van de ruimte. Zij nodigt je vriendelijk uit om naar haar toe te komen, zonder te schreeuwen. Zij vormt het decor, de hoofdrol is weggelegd voor het gezelschap.”

https://www.kluskens.nl