Re-designing de schragentafel

Een van de veelbelovende designtalenten op de Meubelbeurs Brussel was Hanne Cornette met haar Bruo tafel.

Zij is erin geslaagd de archetypische schraagtafel te transformeren tot een kunstiger en veelzijdiger design. Daarbij staan materialiteit en ambacht centraal.

De schragentafel wint vandaag erg aan populariteit wegens zijn lichte en gebruiksvriendelijke karakter. Uniformiteit is troef: schragentafels zien er vandaag steeds min of meer hetzelfde uit. Dit prototype van Hanne probeert een hedendaagse versie van de klassieke schragentafel te brengen.

Het houten tafelblad rust los op conische, gehamerde stalen schragen. Het staal en het hout werden ambachtelijk bewerkt en gaan in interactie met elkaar.

Door de conische vorm, zijn de schragen stapelbaar. Buiten gebruik nemen ze dus minder plaats in. De gebruiker heeft alle vrijheid om de tafel te configureren. Je kunt de schragen op verschillende plaatsen onder het tafelblad positioneren. Daarvoor zijn er diverse ringvormige uitsparingen in de onderkant van het blad gefreesd. Meerdere tafelbladen kun je strak aan elkaar koppelen — in de lengte, de breedte en zelfs haaks. Het losse blad kun je in een handomdraai erop leggen of verwijderen.

De tafel draagt de naam ‘Bruo’. Het is een vertaling voor lawaai, wat een verwijzing is naar het maakproces. Het bewerken van de tafel gebeurde allesbehalve in stilte. Denk maar aan het hameren van het staal. De buren zullen het geweten hebben.
Hanne heeft na haar bachelor Interior Design (KASKS, Gent), de vervolgopleiding (Vomo) aan de Thomas More Hogeschool Mechelen afgerond.

© Foto’s: Katoo Peeters

https://www.hannecornette.com