60 Jaar meubel(en)beurs

De Eiken Zetel en de Meubelbeurs Brussel gaan 60 jaar samen.

Welke exposant kan dat zeggen? Ze zouden boeken kunnen schrijven over vroeger ─ toen alles niet per se beter, maar wel anders was. Op speciaal verzoek is De Eiken Zetel in de archieven gedoken. De beelden documenteren de geschiedenis van het bedrijf, het Belgische Meubel en de ‘Internationale Vakbeurs van het Belgische Meubel.’ Je ziet de evolutie van Toen naar Nu.

Toen begon De Eiken Zetel in een ateliertje van 20 m2 met één eiken model, de Kennedy schommelstoel. Nu staat er een internationaal georiënteerd bedrijf van 19.000 m2. De legendarische eiken kuipmodellen hebben plaats gemaakt voor customizing-collecties en interieurconcepten zoals het &dez label. Het simpele schommelen is vervangen door hightech relaxsystemen. Het nieuwste snufje is de vier-motorige optie voor small, medium en large fauteuils.

Toen produceerde de Belgische meubelindustrie één en al eiken. Nu is het aanbod veel meer gediversifieerd, de productie gedecentraliseerd en geoutsourced. “Op het hoogtepunt in de jaren 70 was Eeklo dé meubelstad van België.” Nu is De Eiken Zetel een van de weinige fabrikanten en de enige exposant uit die regio.

Toen werden meubelen op een stand neergezet, hoe meer des te beter. Nu worden stands ontworpen en sfeervol ingericht. De geroemde gastvrijheid van de exposanten is als vanouds. Bij De Eiken Zetel staat de bar in het middelpunt van de stand. Iedere dag is er vanaf 17:00 uur happy hour. Ondertussen biedt ook de beurs gratis hapjes en drinks aan, op strategische locaties in de hallen. Brussel blijft synoniem voor ‘mixing business with pleasure’.

Toen werden de Stoelenmakers als prijs uitgereikt, acht (!) in totaal. Er kwam geen eind aan: goud en zilver voor het Klassieke en het Moderne Meubel, idem dito voor het Zitmeubel. De Eiken Zetel viel driemaal in de prijzen. Nu hebben we de Brussels Balthazars Award in vier categorieën.

De anekdotes vind je niet in het archief, die vallen in de categorie ‘van horen zeggen’. De ‘Paleizen’ die uit hun voegen barstten, dus werden er tenten opgezet. ‘De sneeuw lag metershoog.’ Orders werden tussen pot en pint geplaatst: ‘schrijf alles maar op’. Nu komt daar meer bij kijken. De zaken zijn geprofessionaliseerd.

Voor zover een impressie van de afgelopen 60 jaar. En dat boek? Misschien komt dat er ooit… Time will tell.

dez.be