Inclusive eco-design

Onder de vlag van “Lodzkie Region” staat o.a. de firma Tignum.

Haar vakgebied ligt bij massief elzen- en grenenhout. In het meubelassortiment kun je wat uitzonderlijke oplossingen ontdekken. Waar anders kom je een familiebed van 270 breed tegen? Of een kinderkamer met braille-opties voor slechtziende en blinde kinderen?

Tignum heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vandaar het massieve hout en ecologische finishes zoals was, lijnzaadolie en Bioola® beits – allemaal LFGB gecertificeerd. Je blijft hoe dan ook het natuurlijke karakter van het hout zien. Ook de vormgeving is bedacht om ‘levenslang’ mee te gaan. Trends zijn niet meer van deze tijd. Daarom het minimalistische design en de aanpassingsmogelijkheden.

Slaapkamer Dasos is een visitekaartje van het bedrijf. De Griekse naam betekent .woud’ dus impliceert puur natuur. Het massieve elzenhout is vrij expressief getekend met knoesten. Dat maakt ieder meubelstuk van nature uniek. De bedden werken met de bekende standaardbreedtes van 90 tot 200 cm – plus met speciale familie-formaten van 240 en 270 cm breed. Geweldig toch!

De kinderkamercollectie Animali is zondermeer vrij uitzonderlijk, om niet te zeggen een unicum in zijn soort. De massieve meubels zijn gedecoreerd met kleurrijke, houten applicaties uit het dierenrijk. Een teddybeer kijkt over het hoofdeinde heen. Over de ladekast kruipt een grijnzende krokodil. Over de ene garderobekast kronkelt een slang, op de andere trompettert een olifant. Egeltjes, uilen, een giraf, schaapje, walvis en pinguïn zijn allemaal van de partij. Er is zelfs aan wolkjes gedacht. De kleurrijke, abstracte figuren staan natuurlijk decoratief. Ze zijn ook bedoeld om de creativiteit van het kind te stimuleren. Ben je de beestjes beu, dan schroef je ze er zo weer vanaf. Maar dan komt het: de dieren fungeren als een tastbaar hulpmiddel voor blinde en slechtziende kinderen. Hiermee kunnen ze de ruimte verkennen en meubelstukken beter herkennen. Sommige dierpanelen zijn voorzien van rijen gaten. Hiermee kun je eigen inscripties in braille maken! Dat verdient de onderscheiding ’inclusive design’!

Om de kwaliteit te garanderen, worden de meubels volledig in eigen beheer geproduceerd. Vanaf het design, het drogen van hout tot en met de expeditie gebeurt op één locatie. Wil je een exclusiviteit? Dat kan vanaf 15 stuks. Het bedrijf bestaat ruim 30 jaar, de export is in 2007 van start gegaan. Voor de West-Europese expansie, exposeert Tignum voor de eerste keer in Brussel.

tignum. pl