Een zitting vooruit

Voor het eerst op de Meubelbeurs Brussel: Innovation Living.

Meteen onderscheiden met de Brussels Balthazar Award in de categorie ‘Best International’ voor het Nolis daybed. Zeker zo interessant was het eco-label Tenksom. De missie luidt ‘one seat in the right direction’. Hiermee neemt het concern een voorsprong op de toekomst.

Tenksom betekent in het Deens ‘bedachtzaam’. Vrij vertaald zou ‘omdenken’ ook passen. We moeten anders, duurzamer consumeren en produceren. ‘Als fabrikant zijn we verplicht om producten te optimaliseren voor een lange levenscyclus. Bij alles moeten we streven naar duurzaamheid, demonteren en recycling ─ zonder in te boeten op functionaliteit, comfort, kwaliteit en esthetiek.’

Alle modellen uit de Tenksom-collectie hebben losse hoezen. De meeste stoffen dragen het Öko-tex label. Ze zijn deels of 100% gemaakt van gerecyclede materialen zoals plastic of wol. Voor de logistiek kan Tenksom profiteren van de decennia-lange KD-expertise van Innovation Living. ‘We zijn erin geslaagd om op logistiek niveau de C02- uitstoot met 30% te verminderen.’

Wat echt bijzonder, misschien zelfs uniek is? Drie modellen zijn met het Nordic Swan label gecertificeerd! Dit Scandinavische eco-label valt in de categorie Type I volgens de standaard ISO14024. Het houdt rekening met de volledige levenscyclus van een product. Wat is de impact op het klimaat en milieu? Ook de functie en kwaliteit van het product moeten aan strenge eisen voldoen. Het houdt zelfs rekening met de garantie en de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Kun je het product überhaupt en gemakkelijk (laten) herstellen? In maart 2023 heeft de EU het voorstel ‘The right to repair’ ingediend. De Nordic Swan loopt hiermee voorop. Vandaar dat Tenskom 10 jaar garantie op de houten frames biedt.

Of Tenksom een idealistisch concept of een realistische collectie is? ‘De kentering is al ingezet door de grote ketens. Zij weten wat eraan zit te komen. Zij staan zeker open voor duurzamere alternatieven. Dus komen we met Tenksom op het juiste moment. We gaan de goede kant uit, stap voor stap. Maar we zijn er nog niet….’

tenksom.com